Alla inlägg under februari 2012

Av kaosochkarlek - 13 februari 2012 17:59

Biffstroganoff med broccoli, rättika och vitkål.

Till ca sex portioner, varav fyra med grönsaker, två med potatis.

800-900 g nötkött

en stor gul lök

valfri mängd tomatpuré

  ca 4 dl vatten (kan minskas vid mer grädde)

salt, peppar, och andra kryddor om man vill

Valfri mängd grädde för LCHFáre

ca 1,5-2 dl creme fraich.


Bryn köttet och lägg sedan undan, bryn då den hackade löken.

Blanda allt i stekgrytan och häll på tomatpurén och vattnet.

Krydda!

Låt koka ihop med eventuell grädde.

"Red" med creme fraichen innan servering!

Av kaosochkarlek - 12 februari 2012 17:45

Idag har varit en sån där riktig skitdag och jag har verkligen inte ORKAT tänka på mat ens. Men äta bör man annars blir man till slut hungrig. Jag lyckades trots allt jobbigt följa matsedeln och göra panerad lax med spenat.

Laxfilé panerad i sesamfrön och linfrön, serverad med gröna bönor och spenat. 

Av kaosochkarlek - 12 februari 2012 09:31

     

"Fröbröd" kan man kanske kalla denna skapelse.


Här är originalreceptet:

1 msk fiberhusk

2 dl skalade eller oskalade sesamfrön (Jag använde solrosfrön, det enda jag hade hemma)
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
3 st ägg
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med den rivna osten. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet, låt dra ca 10-15 minuter. Häll smeten på en bakplåtsklädd plåt och bred ut den ganska tunt. Grädda i 8 minuter, 225 grader. Låt svalna och skär i lämliga brödbitar. Klart!

Grymt gott! Antar att man kan variera lite hur man vill!

Värt att prova de dagarna man känner att man verkligen inte orkar tänka på ägg eller bacon!

Av kaosochkarlek - 11 februari 2012 09:30

 

Kycklingköttbullar som vi gjorde på mald kött från två lår och lite kalkon vi hade i frysen.

Broccoli och blomkålsmos, strimlad vitkål och hemgjord currysås.


Ska blogga om gårdagens kalas men glömde kameran hos Mickes föräldrar så får bli senare.

Tänkte då dela med mig av ett lchf chokladbollsrecpet som vi testade igår!

Av kaosochkarlek - 10 februari 2012 21:10

Har fått i uppdrag att baka till svärmors födelsedag imorgon. Sagt och gjort. Två småkakor.Två rulltårtor och en sorts bulle. Självklart delar jag med mig av recepten!


Vanilj och kanelbulle

 

Ingredienser till en liten sats, ca 40 st.
Deg:
1/2 paket jäst
150 gram margarin
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
1,4 liter vetemjöl (spara lite till utbakning)


Fyllning:
150 gram rumstempererat smör/margarin
1 dl socker
2 msk kanel
2 msk vaniljsocker


Garnering:
1 st vispat ägg
4 dl pärlsocker

Gör så här

1. Smält maraginet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med degspadet.
2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i bunken tills den känns smidig, låt jäsa i 30 min övertäckt med bakduk.
3. Knåda degen smidig på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut på kakan. Rulla ihop degen till en rulle.
4. Skär rullen till ca 12 bitar och lägg dem i pappersformar. Låt jäsa ytterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna och stö över pärlsocker. Gr ädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Rullrån

   

3 ägg

150 g mjöl

150 g smält smör

150 g socker

1 tsk vaniljsocker.

OBS!

Men det krävs att man har ett rullrånjärn!

Gräddas på spisen på styrka tre (av sex)



Kolasnittar med sting

ca 25 st.


100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.



Har inte tagit någon bild på rulltårtorna men det är ett vanligt rulltårtsrecept och sen på ena är det salmbärssylt och på den andra är det simpel hallonsylt.

Av kaosochkarlek - 10 februari 2012 21:03

Taco med LCHF klart GODKÄNT!

Grönsaker.
Köttfärs med kryddor som vanligt.
Creme fraich/majonnäs sås med vitlök blev som aioli.
Guacamole på endast avokado, olivolja, citron och kryddor.


Istället för tortillabröd använde vi bara vanliga salladsblad.

Och som nachochips gjorde vi några ostchips.


 

Ostchipsen görs med riven ost, en ugn på 200 grader.

Man lägger bara små högar av riven ost på en plåt med bakpapper på.

Kryddar om man vill.

In i ugnen och håll koll så dom inte bränns.

Klart!


Av kaosochkarlek - 9 februari 2012 21:03

OBS! Kanske inte de mest smickrande bilderna men jag lovar, testar ni receptet blir ni INTE besvikna!


Igår fick jag ett väldigt trevligt telefonsamtal från min chef även kallas Lizzan som undrade om jag ville jobba idag. SJÄLVKLART sa jag och här sitter jag nu på mitt första jobbpass på snart sex månader.

Känns verkligen jättebra och jag längtar efter att börja jobba på heltid igen!



 

Kvällens middag bestod av crepes ala LCHF of course.

(2 till mig, 2 till Micke, men antar att han ätit något mer till)


Ett pannkaksrecept på 3 ägg, 3 dl grädde, 1,5 msk fiberhusk, salt och peppar.

Det blev fyra st normalstora pannkakor att fylla.

(vill man inte ha crepes pannkakor tar man givetvis bort pepparn och eventuellt saltet)

Stek på medelvärme i smör och lägg i fyllningen. 


Jag hade två fyllningar, en lite krämigare spenat och en med creme fraich, salami och vitlök.

Vik ihop och lägg ost över.

In i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

Ät och njut!


Jag förberedde dessa igår kväll, helt färdiga och smakade fantastiskt även att värma upp dagen efter!

Perfekt som picnick mat också om man ska iväg.

Och et bästa av allt: Rörorna kan varieras i mängder!

Av kaosochkarlek - 8 februari 2012 20:19

 

Kvällens middag:

Grönsak och kassler gratäng gjord på tärnad kassler, broccoli, rättika, purjolök, zucchini, grädde, kryddor och ost.

Till det hade vi marinerad tofu som Weronica glömde här sist.



Sen tänkte jag för första gången ge svar på en kommentar :)

    

Det går jättebra verkar det som. De första kanske fem dagarna var jag konstig i magen.

Allt fett jag åt rann bokstavligen rakt genom kroppen, mådde fruktansvärt illa en dag och rapade ägg av att äta det varje morgon. Har fortfarande lite magknip än men det beror nog på att min kropp inte är van vid allt fett. Men det ska visst vara en fas. Det kunde ta nån vecka men det ska gå över säger dom. (Men man känner nog själv efter kanske två veckor om det verkligen passar en för när jag prövade en annan gång för snart två år sen gick det inte, jag blev forstoppad, hade magknip och spydde en gång så jag slöt, då var jag "normal" i magen igen.)

Micke har inte märkt av någonting med att han börjat, för han funkar det jättebra fast han tror hela tiden att han är sugen på något. Han äter det i första hand för att bli av med sitt extrema sockerbegär. Det ska också gå över.


Att det är dyrt beror nästan lite på hur man levt innan. Vi har ju levt väldigt "husmanskost liv" innan, nästan aldrig någon snabbmat, handlar när det är bra priset, fryser in och har i beredskap så för oss är det kanske någon slant dyrare med äkta grädde, ostar, massa ägg och smör. Men å andra sidan blir man mättare och håller sig längre, det är inte meningen att man ska småäta som man lätt gör ibland. Men denna vecka när vi handlade gick det på nästan 400 kr och då räcker det för två personer lunch och middag med matlådor varje dag, helt okej :)


Om det här passar oss på sikt så kommer vi att fortsätta fast lägga till lite kolhydrater som man saknar, nån potatis ibland till mig, durumpasta ibland till Micke osv.. Men jag funderar på hur barn äter lchf, det tåls att ta reda på!

Sen att jag gått ner 2,5 kg denna första vecka är ju bara ett jättetrevligt plus :)


Om jag får nån intressant kommentar att svara på ibland så kanske jag kommer göra det, det var kul, kände mig genast viktig och som en ääääkta "storbloggare" haha...

Ovido - Quiz & Flashcards